Laatste update: 15 oktober

Deze pagina is aangepast op basis van de aangescherpte landelijke maatregelen die op de persconferentie van 13 oktober door het kabinet zijn aangekondigd. De maatregelen gaan in op 14 oktober om 22:00 uur voor de duur van in ieder geval twee weken.

Bekijk de factsheet gedeeltelijke lockdown (pdf)

We ontvangen veel vragen over het coronavirus. En over de noodverordening waarin de maatregelen zijn opgenomen om verspreiding van het virus te beperken. Hieronder een aantal onderwerpen met vragen en antwoorden. Veel informatie vind je ook op de website van het het RIVM en de Rijksoverheid.

Direct op de hoogte zijn?
Je kunt je abonneren op de nieuwsberichten over corona van de Rijksoverheid.

Door een onderwerp hieronder te kiezen, kom je direct uit bij de vragen en antwoorden. 

Staat je vraag hier niet bij? Stuur dan een e-mail naar corona@vrd.nl

(Wij werken hard om vragen zo snel mogelijk te beantwoorden. Helaas lukt dat niet altijd op korte termijn. We doen ons best om vragen binnen 3 werkdagen te beantwoorden.)

1. Samenkomen: wat is mogelijk?

Op de persconferentie van 13 oktober kondigde het kabinet verschillende aanscherpingen van de maatregelen aan. Bekijk het overzicht van de aangescherpte maatregelen  of alle vragen en antwoorden over dit onderwerp. Ook is er een pagina met de aangepaste regels 

De belangrijkste regel blijft: houd 1,5 meter afstand van elkaar! Als je ziet dat het lastig wordt om 1,5 meter afstand te houden omdat het te druk is, ga dan weg.

Kunnen we dit jaar Sint Maarten vieren?
Dit jaar is de viering van St Maarten anders dan andere jaren. Zo zijn er bijvoorbeeld geen optochten toegestaan. Wel is het mogelijk om met kinderen langs de deuren te gaan, als iedereen rekening houdt met de omstandigheden. Let wel: het is een eigen keuze.

Mocht u met kinderen langs de deuren gaan, houdt u dan aan de regels:

 • Houd voldoende afstand van mensen in de deuropening;
 • Heb begrip voor mensen die de deur liever niet open doen;
 • Overleg met uw kind(eren) wat te doen met niet-verpakt snoep wat ze hebben gekregen;
 • Zorg dat de begeleidende volwassenen (maximaal 4) te allen tijde 1,5 meter afstand houden van elkaar.

Wat is een groep?
Sinds 29 september geldt dat een maximum van 4 personen een groep mag vormen. Daar komt door de aanscherping van de maatregelen geen verandering in. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.

Voorbeelden van groepen:

 • een vriendengroep die samen een borrel gaat drinken
 • mensen die zijn uitgenodigd voor een feest
 • een gezin dat met opa's of oma's uit eten gaat
 • studenten die na afloop van een college naar het park gaan

In een groep ken je elkaar en kun je dus ook sneller en meer onderling nauw contact hebben. Hiervoor geldt daarom een maximum van 4 personen, exclusief kinderen tot en met 12 jaar.

Voorbeelden wat niet onder een groep wordt verstaan:

 • winkelend publiek
 • mensen die op een trein wachten
 • toeristen die met een rondvaartboot meegaan
 • werknemers die lunchen in de kantine
 • studenten die een college volgen
 • bezoekers van een congres
 • fans die een concert bezoeken waar ze een kaartje voor hebben gekocht

Wat is een huishouden?
Onder een huishouden verstaan we echtgenoten, geregistreerde partners of andere levensgezellen en ouders, grootouders en kinderen, voor zover zij op één adres wonen. Woongroepen, tehuizen en studentenhuizen vormen dus niet één huishouden.

Mag ik nog wel afspreken?
U mag met een groep van maximaal 4 mensen samen afspreken. Of met alle mensen die bij uw huishouden horen. Bijvoorbeeld in een bioscoop. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.

Hoeveel mensen mag ik thuis op bezoek ontvangen?
Ontvang maximaal 3 personen extra in huis per dag. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee voor het maximaal aantal personen. Zorg er ook voor dat mensen altijd 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen bewaren en de hygiënemaatregelen kunnen naleven. Als een samenkomst leidt tot overlast of een gevaar vormt voor de publieke gezondheid, kan er gehandhaafd worden.

Hoeveel mensen mogen er tegelijkertijd in een publieke binnenruimte zijn?
Er mogen maximaal 30 personen bij elkaar in één ruimte zijn. Dit is inclusief kinderen tot en met 12 jaar, maar exclusief personeel. Groepen mogen daar bestaan uit maximaal vier personen of alle personen uit één huishouden. Uiteraard gelden in alle gevallen de hygiënemaatregelen en moet er 1,5 meter afstand kunnen worden gehouden.

Hoeveel mensen mogen buiten bij elkaar komen?
Er mogen maximaal vier personen buiten bij elkaar komen of alle personen uit één huishouden. Dit geldt voor de openbare ruimte.

Kan ik een ontheffing van de Veiligheidsregio krijgen om meer dan 30 personen in mijn zaal/ruimte te mogen ontvangen?
Nee. Op basis van de aangescherpte maatregelen per 14 oktober 22.00 uur worden hierop geen uitzonderingen meer gemaakt. De uitzondering die er waren voor een zestal theaters in Drenthe komt dan ook te vervallen. Gezien het grote belang voor de volksgezondheid past het niet om meer uitzonderingen toe te staan. 

Welke regels gelden voor doorstroomlocaties als musea, bibliotheken, monumenten, dierentuinen en pretparken?
Per zelfstandige ruimte geldt een groepsgrootte van maximaal 30 personen, inclusief kinderen tot en met 12 jaar, maar exclusief personeel. Groepen mogen uit maximaal vier personen bestaan of uit één huishouden. Voor doorstroomlocaties buiten, zoals dierentuinen en pretparken geldt geen maximum aantal personen. Echter, groepen mogen bestaan uit maximaal vier personen of uit één huishouden. Bezoek is op basis van reservering per tijdsvak. Ook hier geldt dat er 1,5 meter afstand gehouden moet worden.

Op deze pagina van de rijksoverheid staat ook veel informatie over de regels binnen en buiten.

 


2. Mondkapjes

Wanneer draag ik een mondkapje?
Het Kabinet heeft het voornemen het dragen van een mondkapje in publieke binnenruimtes te verplichten. Klik op deze link voor meer informatie daarover . Totdat deze verplichting ingaat, blijft het dragen van een mondkapje een (zeer) dringend advies:

 • Draag een mondkapje in gebouwen waar je als publiek naar binnen mag. Bijvoorbeeld in de bibliotheek, een winkel of het station.
 • Draag een mondkapje op de middelbare school.
 • Draag een mondkapje in mbo-scholen.
 • Draag een mondkapje op hogescholen en universiteiten.
 • Doe het mondkapje alleen af tijdens de les.
 • Dit geldt voor iedereen vanaf 13 jaar.

3. Recreatie en horeca

Waarom worden er steeds maatregelen genomen voor de horeca?
Ondanks dat de meeste horecagelegenheden er alles aan doen om te voorkomen dat gasten elkaar besmetten, blijkt uit de RIVM cijfers dat besmettingen via de horeca oplopen. Daarnaast zijn grote clusters van besmettingen (gemiddeld meer dan 10 personen) onder meer gerelateerd aan de horeca.

Kan ik nog naar eet- en drinkgelegenheden?
Nee. Per 14 oktober 2020 22:00 uur zijn eet- en drinkgelegenheden gesloten en alleen open voor afhalen en bezorgen. De regels gelden niet voor café’s en restaurants bij hotels (alleen voor hotelgasten)en luchthavens voorbij de security check. Cafés en restaurants in andere gebouwen moeten dicht, bijvoorbeeld in musea.

Welke regels gelden voor hotels?
Hotels mogen voor gasten die daar overnachten hun eet- en drinkgelegenheid open houden.

Mogen gasten uit verschillende huishoudens in één vakantiebungalow of groepsaccommodatie verblijven?
Een groep mag bestaan uit maximaal 4 personen (exclusief kinderen t/m 12 jaar), tenzij het bestaat uit één huishouden. Het is dus ook niet mogelijk om met meer dan 4 personen (m.u.v. het eigen huishouden) een vakantiewoning of groepsaccommodatie te huren of te verhuren.

Welke locaties en voorzieningen zijn open?
Ondanks de aangescherpte maatregelen per 14 oktober 22.00 uur, zijn veel openbare en niet-openbare locaties nog open. Zoals zwembaden, recreatieparken, jachthavens, sportscholen, musea en pretparken. Eet- en drinkgelegenheden zijn voorlopig echter gesloten. Discotheken en nachtclubs blijven voorlopig ook dicht. 

Voor alle open locaties geldt: vermijd drukte en houd 1,5 meter afstand  tot anderen.

Beheerders van accommodaties
Voor de beheerders van accommodaties geldt vanuit het RIVM een aantal richtlijnen: 

 • Beperk het aantal personen in de was-, douche- en/of toiletruimtes, zodat bezoekers altijd 1,5 meter afstand kunnen houden.
 • Laat bezoekers met onderling 1,5 meter afstand buiten wachten. Intensiveer de schoonmaak van toiletten, was- en douchevoorzieningen minimaal meerdere keren per dag en zorg voor regelmatige controle op de (hygiëne)omstandigheden in de sanitaire voorzieningen.
 • Zorg voor voldoende (hand)zeep voor de bezoekers en papieren handdoekjes in de was-, douche- en/of toiletruimtes.
 • Zorg dat de medewerkers over eigen toiletten/omkleedruimtes etc. beschikken met goede mogelijkheden tot onderling afstand houden en toepassen hygiënemaatregelen.
 • Ventileer of lucht ruimtes zo vaak als mogelijk. Bijvoorbeeld door de ramen en/of deuren open te zetten of het gebruik van mechanische ventilatie.


Mogen toiletvoorzieningen bij dagrecreatie open?
Ja, toiletvoorzieningen in pretparken, dierenparken, natuurparken (recreatieparken), natuurgebieden, stranden en bij jachthavens mogen open, mits de richtlijnen van het RIVM worden nageleefd.

Wat moet ik als beheerder doen als gasten zich niet aan de regels houden?
Als je constateert dat de gasten de voorschriften niet naleven, dan spreek je eerst de mensen zelf erop aan. Heeft dit geen of onvoldoende effect, bel dan de politie via 0900-8844 of (de handhavers van) de betreffende gemeente. Bel niet het spoednummer van de politie. 

Hoe breng ik mijn gasten op de hoogte van alle maatregelen?
Eigenaren en beheerders moeten gasten zichtbaar op de hoogte brengen van de geldende maatregelen en aankondigen dat overtreding hiervan kan leiden tot verzoek om te vertrekken of tot een boete. Communicatiemateriaal, zoals posters en banners voor social media, kan worden gedownload op www.rijksoverheid.nl/corona.  


4. Vakantie in binnen- en buitenland

Vragen en antwoorden over vakantie in Nederland via deze pagina op rijksoverheid.nl.

Welk reisadvies geeft de overheid?
In algemene zin geeft de Rijksoverheid het advies zo min mogelijk te reizen in Nederland en zo min mogelijk te reizen naar het buitenland. Bekijk voor welke landen welk reisadvies geldt deze pagina van Rijksoverheid.nl.

Bekijk de meest gestelde vragen en antwoorden via deze pagina van Rijksoverheid.nl

Kom je terug uit een gebied met veel besmettingen?
Mogelijk moet je bij thuiskomst in thuisquarantaine. Bekijk  deze pagina van Rijksoverheid.


5. Evenementen

Vragen en antwoorden over horeca en evenementen via deze pagina op Rijksoverheid.nl

Mogen evenementen georganiseerd worden?
Per 14 oktober 22.00 uur zijn de meeste evenementen verboden. Dit verbod geldt niet voor:

 • vermaak in gebouwen zoals bioscopen, filmhuizen, concertzalen, podia voor alle genres van muziek, theaters en hiermee vergelijkbare culturele instellingen, musea, presentatie-instellingen, monumenten met een publieksfunctie, casino’s, arcadehallen, speelhallen en markten, binnen de andere regels van de noodverordening
 • wedstrijden van sporters in instellingen voor topsport, wedstrijden van voetballers van de Eredivisie en Eerste Divisie en wedstrijden van personen tot en met 17 jaar op de eigen club.

Mogen kermissen nog plaatsvinden? 
Nee, kermissen zijn net als de meeste evenementen verboden per 14 oktober 22.00 uur.


6. Sport

Is het toegestaan om binnen en buiten te sporten? 
In het kort zijn de spelregels voor het sporten vanaf 14 oktober 22:00 uur: 

Algemeen:

 • geen wedstrijden
 • geen publiek
 • geen kleedkamers en douches
 • geen horeca

 Volwassenen buiten:

 • volwassenen houden 1,5 meter afstand tot elkaar
 • alleen toegestaan op plaatsen waar je 1,5 meter afstand kunt houden
 • als groepsgewijs wordt getraind, maximaal 4 personen per groepje, exclusief instructeur
 • meerdere groepen van 4 mogelijk als de groepen minimaal 1,5 meter afstand bewaren, de groepen duidelijk herkenbaar zijn als groep en/of een eigen afgebakende plek hebben en de groepen onderling niet mengen.

Volwassenen binnen:

 • volwassenen houden 1,5 meter afstand tot elkaar
 • alleen toegestaan op plaatsen waar je 1,5 meter afstand kunt houden
 • als groepsgewijs wordt getraind maximaal 4 personen per groepje, exclusief instructeur
 • meerdere groepen van 4 mogelijk als de groepen minimaal 1,5 meter afstand bewaren, de groepen duidelijk herkenbaar zijn als groep of een eigen afgebakende plek hebben en de groepen onderling niet mengen.
 • als meerdere groepen in één ruimte, dan maximaal dertig personen per zelfstandige ruimte, de instructeur meegerekend.

 Kinderen en jongeren buiten tot en met 17 jaar:

 • op de eigen club en of in de vrije ruimte voor wat betreft aantal personen geen beperkingen: ook geen 1,5 meter afstand tot elkaar.
 • als klachten: thuisblijven

 Kinderen en jongeren binnen tot en met 17 jaar:

 • in de eigen sportaccommodatie voor wat betreft aantal personen geen beperking; ook geen 1,5 meter afstand tot elkaar.
 • als klachten: thuisblijven

Mogen zwembaden open?
Ja, zwembaden mogen open. De douches zijn bij zwembaden gesloten, kleedkamers mogen in zwembaden wel open. Bezoekers moeten wel de 1,5 meter afstand in acht nemen, zowel in als uit het water. Voor kinderen tot en met 12 jaar geldt dit niet.

Wat zijn de maatregelen voor trainingen?
Kinderen en jongeren t/m 17 jaar mogen gewoon trainen. Ze hoeven geen 1,5 meter afstand te houden.

Volwassenen trainen in groepen van maximaal 4 personen op 1,5 meter afstand van elkaar. De groepen moeten onderling ruime afstand houden en mogen niet mengen.

Mogen sporters zich douchen na het sporten?
Naast de sportkantines, zijn ook de douches en kleedkamers bij sportclubs en sporthallen gesloten. Sporters kunnen zich daar dus niet douchen of omkleden. 


7. Openbaar vervoer

Veel gestelde vragen over reizen met het openbaar vervoer vind je op Rijksoverheid.nl

Mag ik weer reizen met het openbaar vervoer?
Reizen met het openbaar vervoer is toegestaan. Het dragen van een niet-medisch mondkapje is verplicht voor reizigers van 13 jaar en ouder. Tijdens de reis eet of drink je niet want je draagt een mondkapje. Reis zoveel mogelijk buiten de spits en houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand tot elkaar. Vermijd drukke plekken en geef elkaar de ruimte. In stations, bij haltes en op perrons wordt dringend geadviseerd een mondkapje te dragen. Reizigers die geen mondkapje dragen, kunnen een boete van € 95 krijgen.

Waar vind ik meer informatie over de regels en dienstregelingen?
Op onderstaande websites vind je meer over de maatregelen en dienstregelingen van het openbaar vervoer in Drenthe:

NS: https://www.ns.nl/uitgelicht/interessant-voor-u/corona.html
Qbuzz: https://www.qbuzz.nl/gd/actueel/laatste-nieuws/
Arriva: https://www.arriva.nl/a/aanpassingen-busdienstregeling-arriva-corona.htm
Connexxion: https://www.connexxion.nl/nl/nieuws/over-het-coronavirus
Publiek Vervoer: https://www.publiekvervoer.nl/


8. Winkelen en boodschappen

Blijven de winkels open?
Ja, de winkels blijven open. Wel sluiten winkels vanaf uiterlijk 20.00 uur hun deuren. Supermarkten en andere winkels die levensmiddelen verkopen, zijn uitgezonderd.  

Komen er speciale winkeltijden voor kwetsbare doelgroepen?
Ja. Supermarkten hebben twee uren per dag waarop enkel kwetsbare doelgroepen hun boodschappen mogen doen. Welke uren dat zijn, verschilt per supermarkt.

Hoe zit het met de verkoop en het gebruik van alcohol en softdrugs?
Er mag tussen 20.00 uur en 7.00 uur geen alcohol verkocht worden, bezorgd worden of genuttigd worden in de openbare ruimte. Binnen deze tijd mag iemand het ook niet bij zich hebben in de publieke ruimte, dus bijvoorbeeld op straat. 


9. Contactberoepen

Welke regels gelden voor contactberoepen?
Kappers, fysiotherapeuten, schoonheidsspecialisten, pedicures, enzovoorts moeten hun klanten registreren. Er geldt het dringende advies voor behandelaar en klant een mondkapje te dragen. Op deze pagina vind je meer informatie over contactberoepen.   


10. Ondernemers

Welke steun is er voor ondernemers?
De Drentse gemeenten en de provincie Drenthe trekken zo veel mogelijk samen op bij het ondersteunen van ondernemers die getroffen worden door de effecten van Corona. De steunmaatregelen zijn een aanvulling op het pakket dat het Kabinet beschikbaar heeft gesteld.

Drentse ondernemers kunnen terecht op http://www.ikbendrentsondernemer.nl met al hun vragen en informatie over actuele Drentse regelingen. Op de website van uw eigen gemeente staat een actueel overzicht van de geldende regelingen per gemeente.


11. Onderwijs

Kijk op de website van Rijksoverheid voor meer informatie voor ouders, scholieren, scholen en kinderopvangorganisaties


12. Verpleeghuizen, buurthuizen en wijkcentra

Mag ik een bezoek brengen aan familie/ bekenden in een verpleeghuis?
Zorgaanbieders bepalen op basis van hun specifieke situatie wanneer het voor hun bewoners mogelijk is om meer bezoekers te ontvangen. Neem hiervoor contact op met de zorgorganisatie van het verpleeghuis waar je op bezoek wilt.

Mogen de buurthuizen/ wijkcentra open?
Dorpshuizen en wijkgebouwen mogen open. Zij moeten zich aan de RIVM richtlijnen houden en er mogen maximaal 30 personen in één ruimte zijn. 


13. Coronatesten en beschermingsmiddelen

Informatie over mondkapjes vind je op Rijksoverheid.nl (inclusief instructies voor goed gebruik).

De meest actuele informatie over testen en hoe dit in zijn werk gaat vind je op de site van GGD Drenthe.

Meer informatie over persoonlijke beschermingsmiddelen vind je op deze pagina op Rijksoverheid.nl.  


14. Uitvaarten en bruiloften

Uitvaarten
Veelgestelde vragen en antwoorden over uitvaarten vind je op deze pagina op Rijksoverheid.nl. 

Bruiloft
Veelgestelde vragen en antwoorden over bruiloften vind je op deze pagina op Rijksoverheid.nl.