We ontvangen veel vragen over het coronavirus en de noodverordening waarin de maatregelen zijn opgenomen om verspreiding van het virus te beperken. Door op een onderwerp te klikken, komt u direct uit bij de vragen en antwoorden. Veel antwoorden vindt u ook op de website van het het RIVM en de Rijksoverheid

Hebt u een specifieke vraag die hier niet bij staat? Stuur dan een e-mail naar corona@vrd.nl

(Wij werken hard om vragen zo snel mogelijk te beantwoorden. Helaas lukt dat niet altijd op korte termijn. We doen ons best om vragen binnen 3 werkdagen te beantwoorden.)1. Samenkomen: wat is mogelijk?

Klik hier voor alle vragen en antwoorden over dit onderwerp op rijksoverheid.nl.

Sinds 1 juli zijn de regels voor bijeenkomsten binnen en buiten versoepeld. De belangrijkste regel blijft: houd 1,5 meter afstand van elkaar! Als u ziet dat het lastig wordt om 1,5 meter afstand te houden omdat het te druk is, ga dan weg.

Er geldt een aantal maatregelen voor samenkomsten en groepen waarbij verschillende regels gelden voor bijeenkomsten binnen en buiten:

 


Mag een zangvereniging/koor weer repeteren?
Naast bovenstaande algemene uitgangspunten voor binnen en buiten gelden voor koren en zangensembles de volgende extra aandachtspunten:

  • Een gezondheidscheck is vereist.
  • Een tijdelijke registratie van koorleden door presentielijsten is wenselijk; het vergemakkelijkt het eventuele bron- en contactonderzoek door de GGD.
  • Tussen elk koorlid moet in ieder geval minimaal 1,5 meter afstand zijn, bij voorkeur niet achter elkaar, maar in een zigzag formatie.   
  • Ventileer de ruimte waar gezamenlijk wordt gezongen 24 uur per dag en zorg ervoor dat in de pauzes en na de bijeenkomst de ruimte ongeveer 10 minuten wordt gelucht. Bij twijfel over de ventilatie en luchtstromen in de ruimte is het aan te raden professioneel advies in te winnen. Zorg ervoor dat tijdens het luchten mensen niet in de ruimte aanwezig zijn. Als dat niet mogelijk is, voorkom dan dat mensen in de luchtstroom achter elkaar zitten tijdens het luchten. 

Zie ook: https://lci.rivm.nl/koren-zangensembles

 


2. Recreatie en horeca


Klik hier voor alle vragen en antwoorden over vakantie in Nederland, op rijksoverheid.nl.


In de horeca is reserveren verplicht voor binnen en buiten. Dit kan van tevoren of aan de deur. Er vindt altijd een gezondheidscheck plaats en bezoekers moeten kunnen zitten. Bezoekers laten naam- en contactgegevens achter zodat de GGD contact kan opnemen als het nodig is voor bron- en contactonderzoek.  


Mag er gedart en gebiljart worden in de horeca?  
Ja, dat mag. In de horeca zijn sporten zoals darts, poolen, snooker en biljarten weer toegestaan sinds 1 juli. 

Mogen gasten uit verschillende huishoudens in één vakantiebungalow of groepsaccommodatie verblijven?
Dat mag, maar de accommodatie moet dan wel zodanig zijn ingericht dat alle aanwezigen van 18 jaar of ouder 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Dat geldt niet voor hulpbehoevenden en hun begeleiders.

Zomerkampen, zoals kindervakanties en dagactiviteitenkampen voor kinderen tot 18 jaar zijn zonder beperking toegestaan.

 

Welke locaties en voorzieningen mogen weer open?
Veel openbare en niet-openbare locaties zijn open. Zoals zwembaden, recreatieparken, jachthavens en sportscholen. Locaties als discotheken en nachtclubs blijven voorlopig dicht. Rond 1 september wordt dit heroverwogen.

Voor alle open locaties geldt: vermijd drukte en houd 1,5 meter afstand  tot anderen.

 

Voor de beheerders van accommodaties geldt vanuit het RIVM een aantal richtlijnen: 

  • Beperk het aantal personen in de was-, douche- en/of toiletruimtes, zodat bezoekers altijd 1,5 meter afstand kunnen houden.
  • Laat bezoekers met onderling 1,5 meter afstand buiten wachten. Intensiveer de schoonmaak van toiletten, was- en douchevoorzieningen minimaal meerdere keren per dag en zorg voor regelmatige controle op de (hygiëne)omstandigheden in de sanitaire voorzieningen.
  • Zorg voor voldoende (hand)zeep voor de bezoekers en papieren handdoekjes in de was-, douche- en/of toiletruimtes.
  • Zorg dat de medewerkers over eigen toiletten/omkleedruimtes etc. beschikken met goede mogelijkheden tot onderling afstand houden en toepassen hygiënemaatregelen.
  • Ventileer of lucht ruimtes zo vaak als mogelijk. Bijvoorbeeld door de ramen en/of deuren open te zetten of het gebruik van mechanische ventilatie.


Mogen toiletvoorzieningen bij dagrecreatie open?
Ja, toiletvoorzieningen in pretparken, dierenparken, natuurparken (recreatieparken), natuurgebieden, stranden en bij jachthavens mogen open, mits de richtlijnen van het RIVM worden nageleefd.

Wat moet ik als beheerder doen als gasten zich niet aan de regels houden?
Als u constateert dat uw gasten de voorschriften niet naleven, dan spreekt u allereerst zelf de mensen erop aan. Heeft dit geen of onvoldoende effect, bel dan het niet-spoednummer van de politie: 0900-8844 of de handhavers van de gemeente.

Hoe breng ik mijn gasten op de hoogte van alle maatregelen?
Eigenaren en beheerders moeten gasten zichtbaar op de hoogte brengen van de geldende maatregelen en aankondigen dat overtreding hiervan kan leiden tot verzoek om te vertrekken of tot een boete. Communicatiemateriaal, zoals posters en banners voor social media, kan worden gedownload op www.rijksoverheid.nl/corona


3. Vakantie in het buitenland

Op Schiphol komt een teststraat voor reizigers uit risicogebieden. Bij aankomst laten reizigers zich testen en gaan zij thuis 14 dagen in quarantaine. Ook wie zich niet laat testen, gaat 14 dagen in thuisquarantaine. Bekijk hier voor welke landen welk reisadvies geldt.

We ontvangen veel vragen over reizen naar het buitenland. Een uitgebreid overzicht van de meest gestelde vragen en antwoorden vind je op de volgende website: www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/coronavirus---veelgestelde-vragen-nederlanders-in-het-buitenland


4. Evenementen

Klik hier voor alle vragen en antwoorden over horeca en evenementen, op rijksoverheid.nl.

Mogen evenementen georganiseerd worden?
Gemeenten nemen aanvragen voor evenementen sinds 1 juli weer in behandeling. Hierbij wordt goed gekeken of een evenement veilig en met inachtneming van de 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Het evenement kan pas plaatsvinden als het vergunningstraject is doorlopen.

Coronaproof een evenement organiseren
In Drenthe zijn kleinere evenementen weer mogelijk. Het evenement moet COVID-19-proof zijn, en ook derden die door de organisatie worden ingehuurd, moeten hun werkzaamheden veilig en gezond kunnen uitvoeren. Concreet betekent dit dat bijvoorbeeld beveiligers, verkeersregelaars en EHBO’ers ook de kwaliteit van hun werkzaamheden moeten garanderen voor, tijdens en na afloop van het evenement. Het is aan de organisatie om hier in de planvorming duidelijkheid over te geven.

Deze checklist helpt bij het aanvragen en het verkrijgen van de vergunning


Mogen spelweken en zomerkampen doorgaan?
Het kabinet heeft besloten dat deze activiteiten voor jeugd tot 18 jaar door kunnen gaan. Het gaat om kindervakanties, dagactiviteitenkampen of zomerkampen georganiseerd door onder andere gemeenten, scoutingverenigingen, onderwijsinstellingen, sportverenigingen en (culturele of religieuze) jeugdverenigingen. Een groep aanbieders van zomerkampen en kindervakanties heeft hiervoor een protocol opgesteld. Deze kun je lezen op www.wegaanopzomerkamp.nl. Daar vind je ook een factsheet met informatie over extra (hygiëne)maatregelen tijdens de activiteiten.


5. Sport

Klik hier voor de spelregels bij het sporten, op rijksoverheid.nl. 
Zie ook: nocnsf.nl/sportprotocol 

Mogen zwembaden open?
Ja, binnen- en buitenzwembaden mogen open. Ook de kleedkamers, wasgelegenheden en douches mogen weer open.


6. Openbaar vervoer

Klik hier voor alle veelgestelde vragen over dit onderwerp, op rijksoverheid.nl.

Mag ik weer reizen met het openbaar vervoer?
Reizen met het openbaar vervoer is toegestaan. Het dragen van een niet-medisch mondkapje is verplicht voor reizigers van 13 jaar en ouder. Reis zoveel mogelijk buiten de spits en houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand tot elkaar. Vermijd drukke plekken en geef elkaar de ruimte.

In stations, bij haltes en op perrons is een mondkapje niet verplicht.
Reizigers die geen mondkapje dragen, kunnen een boete van € 95 krijgen.

Waar vind ik meer informatie over de regels en dienstregelingen?
Op onderstaande websites vindt u meer over de maatregelen en dienstregelingen van openbaar vervoer in Drenthe:

NS: https://www.ns.nl/uitgelicht/interessant-voor-u/corona.html
Qbuzz: https://www.qbuzz.nl/gd/actueel/laatste-nieuws/
Arriva: https://www.arriva.nl/a/aanpassingen-busdienstregeling-arriva-corona.htm
Connexxion: https://www.connexxion.nl/nl/nieuws/over-het-coronavirus
Publiek Vervoer: https://www.publiekvervoer.nl/


7. Ondernemers

Welke steun is er voor ondernemers?
De Drentse gemeenten en de provincie Drenthe trekken zo veel mogelijk samen op bij het ondersteunen van ondernemers die getroffen worden door de effecten van Corona. De steunmaatregelen zijn een aanvulling op het pakket dat het Kabinet beschikbaar heeft gesteld.

Drentse ondernemers kunnen terecht op http://www.ikbendrentsondernemer.nl met al hun vragen en informatie over actuele Drentse regelingen. Op de website van uw eigen gemeente staat een actueel overzicht van de geldende regeling per gemeente.


8. Onderwijs

Basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs mogen weer volledig open. Vanaf 1 juli hoeven leerlingen van middelbare scholen onderling geen 1,5 meter afstand meer te houden. Voor zover dat kan, moet er tussen leraren en leerlingen 1,5 meter afstand worden gehouden.

MBO’s, hogescholen en universiteiten krijgen na de zomervakantie meer ruimte voor onderwijs op school of instelling. Een deel van het onderwijs blijft online plaatsvinden.

Instructies onderwijsinstellingen, studie- en studenten(sport)verenigingen
Onderwijsinstellingen, studie- en studenten(sport)verenigingen mogen geen fysieke activiteiten organiseren als die nodig zijn voor de introductie van de studie of sport. De voorzitter van de veiligheidsregio kan onder bepaalde voorwaarden een ontheffing verlenen aan onderwijsinstellingen, studentenverenigingen of studentensportverenigingen als zij voor introductieactiviteiten fysieke bijeenkomsten willen organiseren.


9. Verpleeghuizen, buurthuizen en wijkcentra

Mag ik een bezoek brengen aan familie/ bekenden in een verpleeghuis?
Zorgaanbieders bepalen op basis van hun specifieke situatie wanneer het voor hun bewoners mogelijk is om meer bezoekers te ontvangen. Neem hiervoor contact op met de zorgorganisatie van het verpleeghuis waar u op bezoek wilt.

Mogen de buurthuizen/ wijkcentra open?
Dorpshuizen en wijkgebouwen mogen weer open. Zij moeten zich aan de RIVM richtlijnen houden.


10. Coronatesten en beschermingsmiddelen

De meest actuele informatie over testen en hoe dit in zijn werk gaat vindt u op de site van GGD Drenthe.

Meer informatie over persoonlijke beschermingsmiddelen vindt u hier. 


Laatste update: 10 augustus