11 augustus 2020

Samen slim omgaan met drinkwater tijdens de hittegolf!

Tijdens de huidige hittegolf is het belangrijk om slim met drinkwater om te gaan. Zo zorgen we samen dat er altijd en overal voldoende drinkwater uit de waterleiding komt.

Hoe doet de brandweer dat?
De brandweer in Drenthe gaat slim met drinkwater om door zo weinig mogelijk drinkwater te gebruiken bij het blussen. In plaats van drinkwater gebruikt Brandweer Drenthe al enkele jaren water uit onder meer bronnen en kanalen. Met speciale waterwagens wordt dit water naar de brand vervoerd.

Wat kun je zelf doen?
Wil je weten hoe je zelf slim om kunt gaan met drinkwater? Kijk dan eens op deze pagina van de Waterleidingmaatschappij Drenthe.


8 augustus 2020

Natuurbrandrisico fase 2 in Drenthe

In Drenthe wordt vanaf vandaag opgeschaald naar natuurbrandrisico fase 2. Dit is nodig omdat het risico op een natuurbrand toeneemt door de snel stijgende temperaturen. Ook is het vanwege de vakantieperiode druk in de natuur.

Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen. Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert, maar vragen ook uw medewerking om de gevolgen van natuurbrand te voorkomen of te beperken.

Tijdens deze fase kunt u natuurlijk nog steeds gerust de natuur intrekken. Maar wees extra alert, gebruik het gezonde verstand en meld vooral in deze fase verdachte zaken meteen via 112. 3 juli 2020, 13:45 uur

Hoezo droog! Het regent toch?

De laatste dagen heeft het best veel geregend. Toch is er nog steeds sprake van droogte, ook op de Hondsrug, zoals u kunt lezen in dit nieuwsbericht van RTV Drenthe.

Is de regen dan nergens goed voor? Uiteraard wel. De regen zorgt er voor dat het neerslagtekort nu even stabiel is. En dankzij de regen is de kans op natuurbranden momenteel redelijk laag. Maar het is nog steeds veel te droog voor de tijd van het jaar. Dit blijkt ook uit het bericht van Waterschap Noorderzijlvest. Voor de situatie in de gebieden van andere waterschappen klikt u hier.


 

25 juni 2020, 17:00 uur

Donderdag en vrijdag kans op smog

Tot en met vrijdag 26 juni is er kans op smog door ozon. In Drenthe is er vooral vrijdag kans op smog, in het zuiden van het land al eerder. Smog komt vooral in de late middag en vroege avond voor. Smog betekent dat de luchtkwaliteit slecht is en dit kan gevolgen hebben voor mensen met longklachten. Klachten kunnen bestaan uit hoesten en kortademigheid, maar je kunt ook irritatie aan ogen, neus en keel krijgen. Als je klachten hebt is het beter om binnen te blijven en rustig aan te doen. Bij ernstige klachten is het advies om de huisarts te bellen. Klik hier voor het bericht op GGD Leefomgeving. Je vindt hier ook meer informatie over luchtvervuiling en smog.


17 juni 2020, 08:00 uur

Themapagina over droogte 'live'

Vanaf woensdag 17 juni vindt u op deze themapagina 'Gevolgen van droogte' alle relevante informatie over droogte in Drenthe. Via deze pagina wordt u doorverwezen naar de websites van organisaties die nauw samenwerken op dit thema. U kunt actuele informatie vinden over:

  • Natuurbrandrisico
  • Recreatie
  • Landbouw
  • Watergebruik 
  • Gezondheid